Het delen van foto’s heeft een enorme vlucht genomen. Sociale netwerken zoals Pinterest en Instagram hebben een enorme groei doorgemaakt de laatste jaren. Honderden miljoenen mensen uploaden dagelijks foto’s die ze met hun vrienden en kennissen delen. Nu is er ook een variant voor het bedrijfsleven genaamd Foko.

CITEWorld schreef een artikel over Foko met als titel “Startup Foko is building an Instagram for the enterprise”
De oneliner “A picture is worth a thousand words” kan net zo makkelijk toegepast worden in het bedrijfsleven. Bijna elk medewerker heeft een smartphone met meer dan 1 megapixel camera. Volgens het artikel heeft Foko de app getest samen met een groep onderneming waaronder vijf “Fortune 50” retailers. Volgens cofounder Eric Sauve was de adoptie van de beta users (het virale netwerk effect) positief verrrassend voor een beta release. De Foko app is een simpele foto app waarmee je via de app meteen foto’s kunt nemen of foto’s van je foto stream kan selecteren. Na downloaden van de Apple of Google Play store dien je via je corporate mail adres aan te melden.

Een beetje brainstormen levert zo een lijstje van mogelijkheden op. Medewerkers op de winkelvloer die effect van een promotie op de winkelvloer terugkoppelen aan het hoofdkantoor. Fast moving consumer goods medewerkers die bij retailers checken hoe de producten in het schap staan en tegen welke prijs. Service monteurs vragen stellen aan hun collega’s over installatie problemen en/of terugkoppeling geven over hoe zij een installatie probleem hebben opgelost. Kwaliteitsmedewerkers die productiefaciliteiten controleren en onregelmatigheden vastleggen. Declaraties die ingevuld worden en waarbij de originele factuur en/of bon via een foto wordt doorgestuurd.

Voor zo ver is er nog geen Nederlandse onderneming die Foko gebruikt. Ik ben natuurlijk geïnteresseerd om te horen als jouw organisatie er mee bezig en voor welke toepassing(en) Foko bij jullie word ingezet